Het schrijven van mijn groene ondernemersplan gaat gepaard met hoge pieken waarin de flow als vanzelf ontstaat, en ideeën in overvloed aan de oppervlakte verschijnen, en met diepe dalen wanneer producenten, wanneer zij benaderd worden voor samenwerking, afwijzend reageren. Ook dat is ondernemen; incasseren en weer vol goede moed op weg gaan met nieuwe inzichten en erop vertrouwen dat wat gevonden wil worden voor een groene samenwerking op mijn weg verschijnt. Zo heb ik inmiddels de toezegging van een producent die pure en handgemaakte huidverzorgings- en wellnessproducten maakt. Zij werken met eigen geoogste planten en kruiden, welke op biologische wijze worden gekweekt.
Ja, er is al heel wat op de markt op het gebied van huidverzorging en aanverwante zaken, maar ik ben er inmiddels van overtuigd dat veel van de producten die in de schappen liggen minder groen zijn, dan zij beweren. Het voeren van een keurmerk laat veel mensen geloven dat het echt om een natuurproduct gaat. Echter, wanneer het etiket grondig wordt onderzocht kom je toch nog vaak ingrediënten tegen die niet natuurlijk zijn.
Een van de ingrediënten die veelvuldig voorkomen in verzorgingsproducten (shampoo, scheerschuim, badschuim, face-wash en soms zelfs in tandpasta) is SLS of te wel Sodium Laureth Sulfate (en vele variaties daarop, zie onderstaande lijst). SLS is een agressieve reiniger die de huid doordringt en in de bloedbaan terecht komt. De stoffen zijn daar vaak tot wel 5 dagen, na eenmalig gebruik, nog terug te vinden. SLS in combinatie met DEA, MEA of TEA (die ook veelvuldig in verzorgingsproducten aanwezig zijn) ontstaan er nitrosaminen, een kankerverwekkende stof. Er zijn diverse studies (Journal of Investigativ dermatology, Dr. David H. Fine) gedaan naar de invloed van deze ingrediënten in cosmetica en verzorgingsproducten die hebben aangetoond dat zij de gezondheid en immuniteit van de huid ondermijnen of zelfs ernstig in gevaar brengen.
Enkele (vaak) voorkomende klachten bij gebruik van deze ingrediënten zijn:
- huid- en haarbeschadegingen
- aantasting van het eiwit in de oogcellen bij kinderen (waardoor de functie van de ogen niet goed tot ontwikkeling komen)
- oogirritaties
- haaruitval
- allergische reacties
Waarom zit dit ingrediënt in mijn verzorgingsproduct, vraag je jezelf nu wellicht af?
SLS is goedkoop en zorgt voor veel schuim bij gebruik van het product. Maar wist je dat dit ingrediënt ook voorkomt in producten zoals:
- afwasmiddel
- glasreinigers
- allesreinigers
- middelen om motoren te ontvetten
- vloerenreinigers
Check je verzorgingsproducten eens op de inhoud en kijk of deze ingrediënten erin voorkomen. Ook de producten uit de reformdrogisterijen, met of zonder BDHI-keurmerk, en vraag jezelf eens af: wil ik dit? De meeste fabrikanten zullen met beweringen en onderzoeksresultaten komen dat het volkomen veilig is om hun product te gebruiken. Bedenk echter dat zij zich alleen richten op het eigen product met maar een bepaalde (wettelijk toegestane) hoeveelheid van het ingrediënt erin verwerkt. Terwijl wij, de consument, vaak een combinatie gebruiken van verschillende producten. Het effect van gecombineerd gebruik van diverse producten is niet of nauwelijks onderzocht!
Van de ruim 7000 toegestane ingrediënten voor het produceren van cosmetica en verzorgingsproducten zijn er maar een stuk of 5 getest op veiligheid bij langdurig gebruik. Maar ook van deze ingrediënten is niet onderzocht wat de resultaten zijn in een combinatie hiervan. 170 Ingrediënten van deze lijst staan onder verdenking van het veroorzaken van (ernstige) gezondheidsklachten.
Ik verwacht niet dat de fabrikanten snel hun ingrediënten zullen aanpassen, of er helder en duidelijk worden wat deze ingrediënten nu precies zijn en doen. Bij constatering van schadelijkheid van een ingrediënt wordt een soortgelijke stof toegepast in het product met een iets andere naam. Bijvoorbeeld in plaats van Sodium Laureth Sulfate wordt er dan Ammonium Lauryl Sulfate in verwerkt, of in plaats van DEA een MEA of TEA enzovoorts.
Nee, de verandering zal moeten komen vanuit de gebruiker, de consument. Door kritischer te worden, meer duidelijkheid te eisen, en als de fabrikant daar niet naar luister; op zoek gaan naar werkelijk natuurlijke verzorgingsproducten. Die zijn er!
Het lezen en begrijpen van het etiket van een verzorgingsproduct is een bijna onmogelijke taak. Wellicht dat dit met opzet wordt gedaan, want wanneer je op onderzoek uitgaat wat nou precies een ingrediënt is en welke eigenschappen een ingrediënt heeft, verdwaal je al gauw in allerlei onbegrijpelijke termen. Echter ik heb mijn best gedaan onderstaande lijst op te zoeken op het net zodat je wellicht iets wijzer wordt, en dit meeneemt in de keuzes die je maakt bij het kiezen van cosmetica en verzorgingsproducten.
Bedenkelijke ingrediënten zijn:
- Ammonium Lauryl Sulfate (ALS, ADS) = sterk reinigende stof (die zelfs nog heel sterk blijf na verdunning), schuimvormer.
- Cocamide DEA/Diethanolamine = schuimvorming te verbeteren, emulsies te stabiliseren.
- DEA-cetyl Phosphate = surfactant, een oppervlakte-actieve vloeistof, schuimvormer.
- Ftalaten = weekmakers in PVC, oplosmiddel of fixatiemiddel in cosmetica, geleidingstof voor geuren.
- Imidazolidinyl/diazolidinyl Urea = conserveermiddel, kan van dierlijke afkomst zijn.
- Minerale oliën (petrolatum, petroleum, parrafinam liquidam).
- Monoethanolamine (MEA) = schuimvormer.
- Parabenen (cethyl-, methyl-, propylene-, buthylparabenen) = conserveermiddel.
- PEG's (polyethyleen glycol) = synthetische chemicaliën.
- Sodium Laureth/Lauryl/Acetyl/Myreth Sulfate (SLS, SDS, NLES, SLES) = reinigingsmiddel, schuimvormer.
- Triethanolamine (TEA) = emulgator.